25 Years Bonzai – The History

1464

Bonzai viert dit jaar hun 25-jarig bestaan .. een kwart eeuw op het voorplan van een steeds veranderende elektronische muziek scene. Dit legendarische label – dat meer een familie is – heeft gezegevierd en is consistent gebleven in de aanpak waarmee ze nieuw talent aantrekken en stimuleren tot een uitgebreide roster van wereldbekende sterren. In 2003 sloot Lightning Records de deuren maar een groep van gelijkgezinde, enthousiaste zielen bleven Bonzai met haar op hun tanden en vastberadenheid runnen. Die vastberadenheid duurt voort tot vandaag en in de toekomst, met een geliefde legacy in haar kielzog en een blijvende wens om kwalitatieve dance muziek tot bij het publiek te brengen.

 

Tijdens de kinderjaren van 1992,  wilden Bonzai’s toekomstige leider Christiaan ‘DJ Fly’ Pieters en zijn ouders een plaats creëren waar Dj’s niet alleen kwamen om muziek te kopen maar ook om hun eigen muziek op te nemen en uit te brengen. Om die daarna wereldwijd te verdelen en België zo op de wereldmap van de rave scene te plaatsen. En zo werd Bonzai Records geboren. Na enkele jaren verhuisde Lightning Records, Bonzai’s grotere broer, naar nieuwe gebouwen waar de artiesten niet minder dan drie compleet uitgebouwde studio’s ter hunner beschikking hadden.

Enkele van de meest opgemerkte tracks van die vroege jaren ’90 omvatten onder meer Jones & Stephenson – The First Rebirth, DJ Bountyhunter – Woops, Dream Your Dream – Soushkin,  Cherrymoon Trax – The House of House, Phrenetic System – Reality, Thunderball – Bonzai Channel One en zo verder en zo verder. Zowel deze artiesten als vele anderen maakten de back cataloog van het label en kunnen hun invloed op het bepalen van een era in de Belgische dance scene en erbuiten, claimen. Bonzai artiesten waren enkele van de meest kenmerkende en meest gevraagde headliners in Europa op dat moment. Yves Deruyter is één van die namen. Zijn eerste track op Bonzai, ‘Animals’, werd onmiddellijk heel goed onthaald en verschillende, andere hits volgden waaronder het grootse ‘Rave City’. Yves, samen met Fly, DJ Ghost, Franky Jones, Phi Phi en anderen, begonnen de club en rave scene te domineren en brachten een fris, nieuw geluid met zich mee waarvan ze de pioniers waren. Letterlijk honderden releases volgden en verschillende sub-labels werden in het leven geroepen als platform voor de verschillende genres die de veelzijdigheid aan artiesten voortbrachten. Verschillende van de grote Dj’s van vandaag danken hun succes aan Bonzai aangezien het deze sound was die de scenes creëerden waarin hun muziek een voedingsbodem vond.

 

Tijdens de tweede helft van de jaren negentig zorgde een nieuw gezicht voor de verdere vooruitgang van het Bonzai merk. Marnik Braeckevelt vervoegde de Bonzai Familie in 1995 als A&R en International. Hij bracht een nieuwe visie met zich mee die Bonzai en zijn artiesten katapulteerde tot wereldbekende namen. In deze periode groeiden drie namen uit tot de grootste trance sterren van die tijd. Yves Deruyter was daarbij opnieuw één van de prominente figuren met releases als ‘The Rebel’ en ‘Factor-Y’ die op wereldwijde bijval mochten rekenen.  Mike Dierickx aka Push was al een gevestigde waarde in de acid en techno scene maar nam nu ook in de trance scene zijn positie in met de 1998 release ‘Universal Nation’ dat één van de meest verkochte trance anthems ooit werd en tot op vandaag wordt gespeeld en geremixt. De derde is het ontzag inboezemende genie, Laurent Véronnez aka Airwave. Laurent produceerde enkele van de beste muziekstukken van de wereld en hij kan nog steeds de hand slaan aan gelijk welk genre: trance, progressive, psy, breaks, chill out en alles daartussen.

 

Het Bonzai team gebruikt hun cutting edge business scherpzinnigheid en maakt er een wereldmerk van. Licensing werd iets waarvoor ze een oog ( enoor) voor hadden en monster tracks als Da Hool – ‘Meet Her At The Love Parade’ en ‘Energy 52 – Café Del Mar’ verkochten honderdduizenden exemplaren onder de Bonzai naam. Een verscheidenheid aan sub-labels hielden de vinger aan de pols: Bonzai Trance Progressive wordt onthaald als het pionierslabel voor vocals en uplifting trance waarbij namen als Quadran het voortouw nemen. Zelfs Tiesto bracht zijn eerste progressive trance plaat ‘The Tube’ uit op XTC voordat hij een superster werd. Verder had je nog Green Martian, Camouflage, Bonzai Jumps, Progrez, Bonzai Limited en zo gaat de lijst verder. Elk label had zijn eigen stijl en signatuur waarbij diversiteit steeds een optie was.

 

Na de sluiting van Lightning in 2003, werd Banshee Worx in het leven geroepen dat alle rechten over het Bonzai merk behield. Dit onmiddellijk herkenbare merk trok een veelheid van samenwerkingen, licentie deals, distributie en filiaal deals aan waarvan er verschillende vandaag nog steeds sterk zijn. Met de opkomst van massale, digitale downloads ten nadele van vinyl, besloot  Bonzai om hun distributie en marketing filosofie bij te stellen. Op label vlak werd de focus op Bonzai Progressive ( een verderzetting maar dan één met een duidelijke verandering van sound van het legendarische Bonzai Trance Progressive)  gelegd, alsook labels als Piston Recordings, Monog Records, CZ en We Are Trance onder dezelfde vleugels. De vooruitziendheid en passie van het team zorgen er nog steeds voor dat kwaliteitsvolle sounds hun weg naar de wereld vinden. Een meerderheid van de nummers prijken in de top van vele charts, getuige van het talent dat zich in het huidige Bonzai artiesten roster bevindt.

Het tweede decennium van het nieuwe millennium blijkt een even grote periode in de geschiedenis van Bonzai te zijn. Nieuwe talenten naast gevestigde groten staan in de rij om hun muziek in hun netwerk van labels en distributie uit te brengen. Nieuwe relaties werden gesmeed met verschillende outlets en een soliede partnership met het machtige JOOF en zijn head honcho John Fleming.

Het Bonzai merk wordt verder uitgebouwd en kent nieuwe hoogtes nu het team een reeks uiterst populaire events heeft gelanceerd: Bonzai Retro, Legacy Festival, Retro Beach & Retro Empire. Op het ongeëvenaarde Tomorrowland hosten ze al jaren hun eigen stage en dit jaar zelfs op beide weekends, iets wat weinigen gegeven is. Het ‘Bonzai All Stars’ duo – Fly and Marnik –  is bijzonder veel gevraagd en verschijnt op ontelbare line-ups als headliners die de geliefde sound tot bij de massa brengt. Daarbovenop zijn ze meestal vergezeld door de Bonzai gang van DJ’s waaronder Airwave, Phi Phi, Franky Kloeck, Franky Jones, Yves Deruyter, DJ Fire en Bountyhunter. Stuk voor stuk brengen ze de Bonzai sound waar ze ook maar spelen en houden ze de geschiedenis die ze mee hebben gecreëerd levendig. Hun jaarlijkse Retro event trekt zwermen van hedonistische jonge ravers aan naast de ervaren veteranen. Allemaal zoeken ze die speciale buzz die de Bonzai sound voortbrengt. De evenementen creëren ook internationale aandacht met een reeks legendarische jocks achter de decks waarbij dit jaar een mega line-up werd samengesteld van het beste wat België te bieden heeft, naast Jam El Mar (de helft van Jam & Spoon), Da Hool, John 00 Fleming, Talla 2XLC en live-sets van Push en Zolex. Check out www.bonzairetro.com voor meer info.

 

“So now it’s our 25th birthday, where do we go from here? Well, the only way is up (to quote Yazz!), more quality releases on our labels, bigger, better and longer events. New ideas are continually pursued and engagement with our fans will continue to grow. We’ve got plenty left in the tank so make sure you stay up to speed with all our goings on by checking out our online hub at bonzaiprogressive.com or facebook.com/bonzaimusic.”