Moederbedrijf diverse festivals in financieel zwaar weer

1651

Het gaat slecht met SFX Entertainment, het Amerikaanse megabedrijf dat Nederlandse danceorganisaties als ID&T, B2S, Awakenings en feest- en festivalorganisator Air de afgelopen tijd opkocht. Zo slecht, dat kredietbeoordelaar Moody’s betwijfelt of het nog goedkomt met het bedrijf.

In oktober 2013 ging SFX naar de beurs en haalde daarmee veel geld op. Met de opbrengst van de beursgang, 234 miljoen euro, sloeg de dansgigant flink aan het kopen.

Alleen al in Nederland werden in een korte tijd ID&T, B2S, Monumental en Air Events (deels) overgenomen voor in totaal ruim 120 miljoen euro. Die dansbedrijven zijn samen verantwoordelijk voor heel veel (inter)nationaal succesvolle feest- en festivalformats.

Nederlandse feest- en festivalbedrijven in handen van SFX en een greep uit hun aanbod NOS

Ook in andere landen werden bedrijven in de dancemuziek opgekocht. Nu lijkt het erop dat er iets te enthousiast geïnvesteerd is door SFX, en dat de afgelopen jaren opbrengsten tegenvielen. In 2014 werd ruim 130 miljoen dollar verlies geleden. De koers schoot omlaag. Het aandeel begon op 13 dollar en staat nu, bijna twee jaar later, op 0,92 dollar.

De Amerikaanse financiële pers ziet het somber in. Forbes heeft het over ‘SFX: De ineenstorting van een Electronic Dance Music-rijk’. “Het bedrijf ligt in puin”, schrijft de financiële nieuwssite deze week. “Het is het resultaat van slecht management, slechte financiële planning en overmoed.”

Verloop koers van aandeel SFX op Amerikaanse beurs afgelopen jaar NOS

Vandaag schrijft de Vlaamse zakenkrant De Tijd dat SFX aan de rand van de afgrond staat. Het Belgische festival Tomorrowland, dat mede wordt georganiseerd door ID&T, werkt voor zijn internationale edities samen met SFX.

“We zien uiteraard de problemen en we volgen de beurskoers”, zeggen ze tegen De Tijd. “We organiseren ons zo goed mogelijk zodat als SFX failliet zou gaan, Tomorrowland buiten België kan blijven doorlopen.”

Aankomend weekend is Mysteryland ANP

Wat voor consequenties een eventueel faillissement van SFX heeft voor de betrokken Nederlandse dancebedrijven is nog niet te zeggen. Air Events was niet bereikbaar, Monumental BV gaf wel een reactie.

“Het enige dat ik hierover wil zeggen is dat wij een merk van SFX zijn”, zegt een woordvoerder van Monumental BV, de organisator van Awakenings. Wat dat betekent, en de gevolgen kunnen zijn van de penibele financiële situatie bij SFX, daar wil de woordvoerder niets over kwijt. “Bel maar met ID&T, die zitten daar veel beter in. Ik wil verder echt niets zeggen.”

“Leuk is anders, maar we zitten niet onrustig op onze stoel te wippen, zegt Sjoerd Wynia van ID&T, veruit de grootste Nederlandse speler op de markt. “De evenementen in Europa doen het heel goed, we verkopen meer tickets dan ooit.”

Of ID&T ook geraakt wordt als SFX omvalt, is onduidelijk. “Wij kunnen niet in een glazen bol kijken”, reageert Wynia. “Het zijn gecompliceerde processen. Maar we maken ons niet heel veel zorgen in Europa.”

Aankomend weekend ANP

Ook kredietbeoordelaar Moody’s zegt dat het niet goed gaat met SFX en heeft het bedrijf daarom twee stappen afgewaardeerd. Volgens Moody’s heeft het Amerikaanse dancebedrijf te weinig geld in kas en moet het daarom extern geld aantrekken om overeind te blijven. Het is nog maar de vraag of dat lukt, zegt de kredietbeoordelaar.

Ook om de middellange termijn ziet Moody’s geen verbeteringen. Het bedrijf geeft meer geld uit dan er binnenkomt. En er zijn nog geen signalen dat dat snel verandert.

Bron: NOS